Welkom... > Enkele reacties van cursisten

Enkele reacties van cursisten


Melanie Brinkman

"Om mij voor te bereiden op mijn emigratie naar Noorwegen ben ik lessen gaan volgen bij Bureau Svejo. De lessen via Skype waren voor mij een geweldige uitkomst, gezien er in mijn omgeving geen cursussen gegeven werden in de Noorse taal. Het was voor mij ideaal om, in overeenstemming met de docent, zelf mijn lestijden te kunnen bepalen, plus ik hoefde er de deur niet voor uit. De lessen waren overzichtelijk, gestructureerd en bovenal leuk, hierdoor was ik erg gemotiveerd om de taal te leren. De persoonlijke aandacht die je door middel van privélessen krijgt, is erg fijn. De docent gaf extra aandacht aan de onderdelen die voor mij belangrijk waren en waar ik nog wat extra hulp in kon gebruiken. Nu ik in Noorwegen woon, krijg ik veel complimenten over mijn kennis van de Noorse taal. De lessen hebben mij zowel een goede basis gegeven met betrekking tot de grammatica van de Noorse taal als het luisteren en spreken van de taal."

Willem Terstegen en Mireille van Ruiven:

"Al een paar jaar zijn we van plan naar Zweden te emigreren. Bij de voorbereidingen hiervoor heeft het leren van de taal voor ons prioriteit. Omdat we samen willen lessen en we thuis kinderen hebben rondlopen, is via Skype lessen met Jorieke een uitkomst: geen oppas nodig. De lessen zijn heel veelzijdig en Jorieke past ze op ieders belangstelling aan. Natuurlijk horen boekjes grammatica erbij, maar door liedjes te beluisteren via YouTube en die te vertalen of Zweedse tv programma’s te bekijken en bespreken zijn de lessen speels en leer je veel van de Zweedse cultuur. Omdat je een-op-een lest, krijgt conversatie veel aandacht. Voor ons is dat laatste erg belangrijk, want dat blijft lastig als je niet elke dag Zweeds spreekt. Maar de Zweedse taal is door Bureau Svejo voor ons  geen  groot obstakel meer."

Ad en Lisette van Groeningen:

"Onze plannen voor emigratie naar Zweden werden concreet, er liepen sollicitaties, het huis was verkocht en we woonden tijdelijk in bij mijn ouders in afwachting van onze Zweedse toekomst. Om ons goed voor te bereiden wilden we ook graag de Zweedse taal alvast in Nederland verder
onder de knie krijgen. Niets is immers zo belangrijk als het beheersen van de taal wanneer je denkt aan emigratie! Eerder dat jaar hadden we een taalcursus gevolgd in een klasje. Dat was nuttig en leuk om kennis te maken met het Zweeds, maar het tempo lag voor ons te laag. Ook hadden we extra behoefte aan zweedse conversatietraining. Het lezen van en luisteren naar de taal deden we al veel zelfstandig, maar juist bij de uitspraak en het formuleren van zinnen konden we wel wat
extra hulp gebruiken. Daarom zochten we privéles bij ons in de buurt. Er was in onze directe omgeving geen Zweedse les voor ons beschikbaar. Daarom zochten we verder op internet en kwamen in aanraking met Bureau Svejo. De mogelijkheid om thuis, vanuit de luie stoel, de les via Skype te krijgen bleek voor ons ideaal! Dan is Groningen ineens niet zo ver meer. Daarnaast geeft Jorieke op een prettige, leerzame en flexibele manier les. Ze voelde piekfijn aan waar we nog wat extra theorie of oefeningen konden gebruiken en wist vervolgens de theorie zo uit te leggen, dat deze nog bleef hangen ook. In de paar maanden dat we bij Svejo les hebben gevolgd, is ons Zweeds grote stappen vooruitgegaan. Nu we hier in Zweden wonen, krijgen we niets dan complimenten over onze beheersing van de taal en dat hebben we grotendeels aan Jorieke en haar leerzame en leuke manier van lesgeven te danken." 

R. Wiegman:

"Ik volg de Skypecursus. Heel fijn dat het zo kan. Het werkt erg stimulerend en de lessen zijn zeer gestructureerd. Ik steek er veel van op. In het verleden heb ik twee jaar lang een cursus Spaans gedaan, maar ik ben nu, na twee maanden Zweedse les via Skype, het niveau van mijn kennis Spaans al ver voorbij. Ook bespaart het me tijd en geld. Ik hoef er de deur niet voor uit en verbruik geen benzine."

J. ter Halle:

"Ik volg mijn lessen via Skype en hoewel ik daar eerst even vreemd tegenaan keek, bevalt het me uitstekend. Misschien vind ik dit wel nog leuker dan face to face! Op deze manier ben je veel met de uitspraak bezig en het gaat op een ontspannen manier. Bovendien schiet het lekker op. Vriendinnen van mij, die andere taalcursussen volgen in groepsverband, leren veel minder in dezelfde tijd. Het voordeel van deze methode is ook dat je aan kunt geven welke dingen je graag wilt leren. Voor mij is het niet noodzakelijk om een foutloze brief in het Zweeds aan een gemeentelijke instantie te kunnen schrijven, maar ik wil wel graag een gesprekje kunnen voeren met Zweedse mensen als ik op vakantie ben."

C. van der Beek

"Mijn vriendin en ik hebben maar een paar lessen kunnen volgen, voordat we naar Zweden emigreerden, maar dat gaf ons zeker een voorsprong. Door privélessen te volgen, leer je veel sneller dan in een klassikale groepsles." 

L. Schuitmaker

"Ik volg nu een half jaar lessen bij Jorieke, via Skype. Ik sprak nog geen woord Zweeds toen ik begon, dus ik moest echt op nul beginnen. Het werkt super: de lessen zijn erg goed gestructureerd en worden met veel enthousiasme gegeven. Bovendien hoef ik de deur niet uit. Ik vond het geweldig om te merken dat ik onlangs een Zweedse garage op kon bellen en in het Zweeds over de telefoon (waarbij je geen hulpmiddelen of gebaren kunt gebruiken) een samenhangend gesprek kon voeren. Over auto´s en onderhoudsbeurten nota bene, iets waar ik niet heel veel vanaf weet. Dus hulde aan de docente dat dit na slechts een half jaar al mogelijk is!"

 J. Damm

"Mijn man en ik zijn afgelopen zomer naar Zweden geëmigreerd en ik ben iedere dag weer blij met de kennis die ik door Jorieke's lessen heb vergaard. Toen we een paar jaar geleden een huisje in Zweden hadden gekocht, vond ik het belangrijk om iets van de taal te leren. Ook al waren we daar toen nog niet heel vaak, het was fijn als je niet altijd op het Engels hoefde terug te vallen. Bovendien spreekt lang niet iedereen Engels in Zweden. We zijn toen bij Bureau Svejo begonnen met privélessen. Jorieke was erg enthousiast en samen hebben we gezocht naar een gedegen, maar ook leuke manier om ons de taal eigen te maken. De voordelen van de lessen bij Bureau Svejo zijn dat er echt wordt gekeken naar de persoonlijke mogelijkheden en interesses. De resultaten waren al snel hoorbaar voor onze buren in Zweden! Toen we naar Zweden emigreerden, moesten we een tijd wachten voor we aan de lessen hier in het dorp konden deelnemen. Wat was de Skypeles toen een goede oplossing! Toen ik aan de SFI cursus in Zweden begon, kreeg ik veel complimenten over mijn uitspraak."
Bureau Svejo
Home